5e week

5e week van 1 t/m 7 juni

Zondag 1 juni, 45 km.

We staan op met regen, zwaar bewolkt, en ijzig koude wind. Ontbijten in oplegger van Ad/Gerrit, en koffie in de Volvo bij Jack/Leo. Daar is het wat warmer. opruimen en we gaan weer verder. Het is inmiddels droog geworden, de zon komt er ’n beetje door. De wegen zijn goed, we rijden weer door dorpjes, we zien ook kerkjes die gerestaureerd worden. We stoppen even bij Motel M55, hoopten op WiFi, helaas, nee, we nemen er wel even koffie.Dan komen we bij ’n klooster in Talovka. Dat bekijken we even, er is al zo weinig cultuur op het platteland van Russia overgebleven. Dan weer verder, we komen bij Ilyinka, daar is weer ’n motel, en daar is wel WiFi, het begint inmiddels weer te regenen, dus we stoppen voor vandaag, we nemen ’n kamer voor Rub 500,- er is geen douche in, maar we kunnen er wel ongestoord skypen en internetten, in ’n ander gebouw kunnen we douchen voor Rub 100,- dus geen punt. We skypen met veel mensen, super dat je zo contact kan houden met de mensen waar je van houdt, de wereld is zo gewoon erg klein geworden. We eten ook heerlijk hier, salade/boekweit/gevulde kip,ijsje toe. Gerrit slaapt vannacht in het hotel, zo wisselen we elkaar wat af, is ook wel leuk om te doen.

Motel M55 geen WiFi
Motel M55 geen WiFi

 

Klokken in klooster Talovka.
Klokken in klooster Talovka.

Maandag 2 juni, 0 km.

Vanmorgen scheen de zon weer, het was lekker weer, hoewel de wind fris blijft. Ik ben vanmorgen weer druk geweest met de website en de pc, de anderen zijn wat aan het opruimen en schrijven. Het is inmiddels schitterend weer geworden, weinig wind, volop zon, en 24 gr, heel wat anders als we de laatste tijd gewent zijn. Ad en Jack hebben pannenkoeken gebakken, lekker met ’n glas melk erbij, en daarna gaan we wandelen. We hebben besloten om hier vandaag te blijven staan, het is hier goed, we hebben goede plaats om te staan, er is WiFi, douche en toiletten. We lopen Ilyinka in, het is ’n behoorlijke plaats, maar erg arm en stoffig, de regen is alweer verdampt. We lopen langs de Transsiberische spoorlijn en maken er wat foto’s van de enorme treinen, soms 80 wagons lang, veel hout en kolen, en soms ook containertreinen. Leuk om zo rond te lopen. Als we terug zijn gaan we lekker buiten zitten bij de trucks, we kijken naar de weg, er komt regelmatig verkeer langs, er word regelmatig gezwaaid en geclaxonneerd, we vallen op, en soms komen de mensen terug rijden om te kijken, foto’s te maken, en/of ’n praatje te maken. Ga nog even wat skypen, en daarna gaan we in het restaurant eten, ik heb weer boekweit/ salade/ gebakken lever. Smaakt weer heerlijk. Dan weer bij de trucks buiten zitten, genieten van het mooie weer, en dan ook nog ’n hollands bakkie erbij. We hebben het goed zo. Onder elkaar gaat het ook prima, gelukkig wel. En dat moeten we ook zo houden. Morgen gaan we weer verder, naar Oelan Oede. We hebben coördinaten waar we moeten zijn, hebben het even op Google Earth bekeken, er is weinig van te zeggen, misschien is het er compleet veranderd. Waar we nu staan is op Google Earth helemaal niets, weiland of zo, dus al verouderd. Morgen hoop ik verder te gaan, we moeten in Oelan Oede in elk geval WiFi hebben.

Staanplaats Ilyinka.
Staanplaats Ilyinka.

 

Ilyinka.
Ilyinka.

 

Kamaz V8 Euro 3.
Kamaz V8 Euro 3.

 

Station van Ilyinka.
Station van Ilyinka.

 

Lange treinen met hout!!!
Lange treinen met hout!!!

 

voorjaar in Siberië.
voorjaar in Siberië.

Dinsdag 3 mei,118 km.

Vanmorgen na ontbijt in de oplegger bij Ad/Gerrit eerst opruimen, en dan met ’n zonnetje en 15 gr richting Ulan Ude (of Oelan Oede)we hebben aardige klimmetjes, word niet aangegeven hoeveel %, maar denken zeker 12%. Hele mooie omgeving rijden we doorheen, langs rivier en door dorpjes, nog steeds alles hout en armoedig, dan komen we aan de grens met de Republiek van Buryatia, Ulan-Ude, en dan verandert het landschap ineens, de huizen worden anders, veel mooier, wel van hout, maar mooi afgewerkt, de wegen zijn ook veel beter dan we gewent zijn.We moesten over de weegbrug, wij konden doorrijden, Ad/Gerrit moesten voor contrôle, maar er werd alleen even in de oplegger gekeken. Daarna weer verder. We komen bij het betonnen statue van Ulan-Ude, maken er ’n foto, en hebben dan ’n praatje met ’n vrouwtje dat op de fiets is,  ze komt uit Toulouse, spreekt perfect Engels, en ze gaat in 3 jaar de wereld rond in haar uppie. We komen heel wat stoere mensen tegen zeg, waaronder Alexandra Macé.We maken foto’s van elkaar, en dan weer verder. Zo rijden we Ulan-Ude binnen, hele grote stad. We hebben coördinaten opgekregen, daar rijden we naar toe, maar daar kunnen we niet meer staan, het is nu volgebouwd. Iets verder staat aangegeven dat er ’n museum is, daar rijden we naar toe, er is ’n hele grote parking bij, ’n restaurant met WiFi, helaas geen hotel. We drinken er even thee, en dan gaan we met de Volvo terug naar het centrum, zoeken ’n hotel, na veel zoeken vinden we er een, wel in ’n beetje achteraf buurtje, het hotel ziet er verder prima uit, er loopt ’n oudere dame die goed Engels spreekt. We komen morgen voor 10.00 uur terug en dan nemen we ’n kamer. Dan terug naar het restaurant met WiFi, en eten er heerlijk buiten. Er zitten Russen van Chinees/Mongoolse afkomst, 2 stellen, en de stemming komt er door de Vodka goed in, de dame,Arluna, wil maar met me dansen, de man heeft de deur van z’n auto opengezet, en zet ’n lekker muziekje op. Tja, dan maar even dansen hè. Later als ze weggaan, de man had aardig wat op, en toch rijden, word het weer lekker rustig. Was toch wel even leuk hoor. Daarna de trucks even verplaatst, op asfalt neergezet, en aan de pc / website werken. Dat doe ik buiten op het terras, en dan komt er ’n meisje van de bediening thee met ijs/flensjes/gebak brengen, namens de directrice, echt heel leuk. De directrice kennen we niet, maar misschien komt dat nog wel, we blijven hier vannacht staan. Morgen hebben we ’n feestje. hahahaha

Onderweg van Ilyinka naar Ulan-Ude.
Onderweg van Ilyinka naar Ulan-Ude.

 

DAF van Ad Verdel.
DAF van Ad Verdel.

 

 

Weegbrug bij grens van Ulan-Ude.
Weegbrug bij grens van Ulan-Ude.

 

 

 

Alexandra Macé, maakt rondreis van 3 jaar op de fiets rond de wereld.
Alexandra Macé, maakt rondreis van 3 jaar op de fiets rond de wereld.

 

Onze overnachtingsplaats bij Ulan Ude op 3/4 juni 2014.
Onze overnachtingsplaats bij Ulan Ude op 3/4 juni 2014.

Woensdag 4 juni, 10 km.

Vannacht heeft het gespoeld, gestormd, maar om 7.30 uur als we opstaan is het droog, wel koud, 12 gr, en koude wind. We ontbijten niet, na wat opfrissen gaan we meteen naar hotel Marsel, waar we om 10.00 uur ’n afspraak hebben, we nemen er vandaag ’n hotel. Het is nog niet zo heel druk in de stad Ulan-Ude, we kunnen redelijk doorrijden, en zijn er al om net na 9.00 uur. Het Chinese vrouwtje Tamara die Engels spreekt is er ook, ze zou tot 10.00 blijven. We krijgen kamer 6 voor Rub 1900,-, dan gaan we eerst ontbijten in de oplegger bij Ad. En daarna word er echt gezongen voor Jack, hij is vandaag jarig, de 2e op deze reis die met z’n verjaardag weg is, en ook de 2e die 65 wordt, hoe kan je het uitkienen hè, hahaha. Hij krijgt wat cadeau’s, en ook ’n doos vol met kaarten, wat echt ’n verrassing was voor hem, je kon zien dat hij het hartstikke leuk vond. Diegenen die kaarten hebben gestuurd, enorm bedankt, ook diegenen die reacties hebben gegeven dmv mail, sms, enz. Daarna gaan we om beurten in de kamer douchen. En uiteraard word WiFi benut. Bij de trucks is er ’n belangstelling van jewelste, we staan in ’n woonwijk, dus er komen veel mensen langslopen. Om 13.00 uur gaan we ’n eindje lopen richting centrum, dan nemen we de tram, voor Rub 16,- p.p. (€0,32) zitten we na 15 min in het centrum. We lopen door het winkelcentrum, niets bijzonders, oud, daarna naar het grootste beeld van Lenin in Russia, er staan wat mooie gebouwen, we nemen wat foto’s, dan even ’n bakkie in ’n koffiehuis. Het is inmiddels prachtig weer geworden, echt warm, hadden ons in moeten smeren. Dan komen we bij het theater, we kunnen er niet in, jammer. Lopen naar de achterkant, daar lopen mensen naar binnen, ik schiet ’n dame aan, oh ja, loop maar mee, je kan hier naar binnen, kunnen jullie alles bekijken, wij mee, maar dat ging mooi niet op, er zat ’n portier, die gaf geen toestemming. Toen liep er ’n vrouw mee naar de voorkant, daar konden we het voorportaal in, en de kassa was net open, er werd wat heen en weer gepraat in het Russisch, waar wij geen klap van verstonden, en werd geregeld, voor Rub 150,- pp kregen we ’n rondleiding, helemaal top! Het is werkelijk ’n schitterend gebouw, is in 1952 gerestaureerd, prachtige schilderingen, we hebben alles gezien, alles werd uitgelegd,achter de coulissen, bij de administratie, de directrice, de ateliers, zeg het maar. We zijn er 1.30 uur binnen geweest. Daarna maken we ’n wandeling door de Lenin street, kopen wat souvenirs, en dan gaan we heerlijk bij de Italiaan eten. Heerlijke broccollisoep, salade, en tagliatelli met vis, was echt ’n verjaardagsmaal. Daarna op ons gemak terug naar de tram, we nemen lijn 4, en het laatste stukje lopen we. Was ’n geslaagde dag, kan de jarige met plezier op terug kijken. Van ons samen kreeg hij de tramritten en ’n bordje van Ulan-Ude met achterop onze namen, leuk souvenir tegelijk. Dan nog wat internet, praten met mensen die bij onze trucks komen kijken, en 24.00 uur is alles in diepe rust.

Jack met z'n doos kaarten voor z'n verjaardag.
Jack met z’n doos kaarten voor z’n verjaardag.

 

In de tram in Ulan-Ude.
In de tram in Ulan-Ude.

 

Lenin.
Lenin.

 

In het theater van Ulan-Ude.
In het theater van Ulan-Ude.

 

Schitterende plafond schilderingen.
Schitterende plafond schilderingen.

Donderdag 5 juni, 0 km.

Vandaag slapen we wat uit, het is heerlijk weer, we genieten ervan, we besluiten om nog langer in Ulan-Ude te blijven. Na wat opruimen en klein onderhoud gaan we weer de stad in, we bekijken verschillende gebouwen, de trucks gaan we verplaatsen naar ’n andere parking, we worden die aandacht van alle mensen ’n beetje zat. We besluiten ook om nog 2 kamers te nemen, want hierna gaan we als ’n stel nomaden in Mongolië leven. Dus nog even genieten. Er is verder weinig te melden. Warme, zonnige dag geweest, en ‘s-avonds in SubWay gegeten, niet bepaald Russisch dus, maar dat is ook wel weer eens lekker.

Vrijdag 6 juni, 172 km.

Ik ben om 6.15 uur weer wakker, even douchen, spullen bij elkaar pakken, en dan ga ik beneden bij Erzhena lekker aan de pc zitten, zij heeft talen gestudeerd aan de Universiteit, en zij is de receptioniste hier, heb met haar gisteren hele leuke gesprekken gehad, en heeft veel voor ons geregeld. Ik krijg de website tot nu klaar, we gaan straks richting Mongolië, morgen gaan we de grens over. Weet niet wanneer ik weer internet heb, we gaan de rimboe in, dus afwachten maar!!!Na het ontbijt gaan we de watertanks vullen, en Ad laat de accu’s van de truck doormeten, hij heeft wat problemen met de stroom voor de oplegger, de koelkast, verlichting in de oplegger functioneren niet helemaal goed. Daarna lopen we nog wat rond door de stad, nemen afscheid van de dames van het hotel, en dan gaat het zuidwaarts richting Mongolië. Om 18.30 uur eten we in ’n heuse Yurt, slaat, meatballs en Mongolian pasta. Helemaal top. Na ’n uurtje gaan we weer verder, en rijden door heuvelachtig, kaal grasland, begint duidelijk Mongoolse trekken te krijgen. Om 21.15 uur gaan we van de hoofdweg af, en rijden Novoselengensk binnen, ’n oud stadje, met ’n prachtig kerkje, voor de rest is het ’n vervallen toestand. Koeien lopen door de straten, asfalt is niet te bekennen, trouwens mensen ook niet. We zetten de trucks langs de kant van de weg, tegenover ’n vervallen fabriek. Er komt ’n brommertje aanknallen, met 2 jonge boeren gasten erop, ze stoppen, lachen, geven ’n hand, en zijn weer weg. Vriendelijke mensen hier. Het is inmiddels bewolkt, we verwachten regen. Nog even napraten over vandaag, en om 23.00 uur gaan de luiken weer dicht. Heerlijk rustig hier, niets te horen. N51.08934 O 106.62956. 551 meter.

2014-06-06 18.44.232014-06-06 21.31.09

 

Zaterdag 7 juni, 122 km.

7.00 uur zijn we weer op, ontbijt in de oplegger, het was gewoon weer te fris om buiten te zitten. Na opruimen gaan we voor 10.00 uur weer verder, vandaag moeten we Mongolië in, voor de 8e juni staat het Visum gepland om binnen te komen. De wegen zijn redelijk te rijden, mooie omgeving, kale bergen, soms best wel klimmen, maar gaat prima. Weer word ook stuk beter, de zon komt er nu ook door. Rond 12.00 uur zijn we in Kyakhta, de grensplaats. We tanken er met onze laatste Roebels, die hebben we nu niet meer nodig! We zien tot onze stomme verbazing ineens ’n heel bekende truck voorbij komen, zeker voor mij, namelijk de Volvo NH12 van Leo van Tiel, de oude truck waar Fred van Latensteyn mee heeft gereden. Maar kon geen foto’s maken, dat ging te vlug. We moesten nog even het stadje in om de mail te lezen.Daarna naar de grens, om 13.30 uur stonden we in de file. Dit is normaal hier. Na ’n uurtje gingen de hekken voor ons open. en moesten we door ’n waterbak( ontsmetting) en dat kostte Tugrik 4000,- geldklopperij dus. Daarna wat loketten aflopen, er zat ’n vrouwelijke ambtenaar die sprak goed Engels, zij heeft ons geholpen, we moesten ook door ’n scan met de trucks.Dan zie ik achter loodsen de Volvo NH12 van Leo van Tiel, ik er meteen naar toe, foto’s maken en ’n praatje met de chauffeur. Helemaal te gek om hem toch nog te treffen. Daarna door ’n klein stukje niemandsland, en dan de Mongool. Ging ook heel soepel. Om 18.00 rijden we door de slagboom, dan nog even verzekering voor Mongolië betalen,Tugrik 68500,- en dan om 18.15 uur rijden we echt Mongolië binnen. We rijden de grensplaats Altanbulag binnen, kunnen de trucks op het museumplein neerzetten, heerlijk rustig. We lopen het stadje in, en gaan lekker eten in ’n restaurantje, salat/rijst/aardappels /vlees /rauwkost. Samen voor €13,-, geen geld dus. €1,-=tugrik 2500,- Daarna lopen we naar de trucks, en praten nog wat na. Rond 23.00 uur is het weer tijd om bed op te zoeken. N50.31887 O 106.48424 . 703 meter.

2014-06-07 12.09.142014-06-07 12.36.152014-06-07 12.52.25

 

Vlaggen van alle landen waar we door heen komen.Vlaggen van alle landen waar we door heen komen.

 

 

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan