3e week

3e week van 18 t/m 24 mei.

Zondag 18 mei, 383 km.

We hebben lekker uitgeslapen, 8.15 uur pas(!) op,hahaha, en dan eten we in motel, buiten is het te koud, het sneeuwt lichtjes. Helaas geen WiFi, terwijl we gisteren zo’n goede verbinding hadden. Op ’n bord stond WiFi 30HA, denk dat je ’n bepaalde tijd gebruik kan maken. We gaan weer verder, via Kemerovo naar Mariinsk. Op ’n parking bij ’n koffietentje midden in de rimboe zien we ’n oude Volvo F12 Globetrotter van Den Hartogh staan, konden we meteen mooie foto’s van maken. Leuk om dat na zoveel jaar weer tegen te komen. We gaan verder door het grauwe en koude Siberië, best ’n beetje saai, maar hoort bij dat lege en grote land. We praten samen over van alles en nog wat, de uren vliegen voorbij. De wegen zijn vandaag redelijk, af en toe wat gaten. We stoppen regelmatig bij restaurants, kijken we of er WiFi is, eigenlijk belangrijk, speciaal vandaag, want Koen, de zoon van Ad, word vandaag 21, en Ad en Fridy zijn vandaag ook 23 jaar getrouwd. Maar dat zit er vandaag helaas niet in. Dan maar even bellen met de mobiele telefoon. We stoppen in Znamenka, wat armoedig is het hier, we zitten echt in ’n arme staat van Rusland. We eten weer in ’n restaurantje, was nog best lekker ook, vlees(wil niet weten wat voor soort), door de puree. De stroom viel uit, dus de kaarsen werden aangestoken, en was nog best gezellig ook!! Daarna koffie in de eigen truck, smaakt toch het lekkerste hoor!!

Maandag 19 mei, 385 km.

We staan weer om 7.00 uur op. Het is nog steeds ijzig koud. Na ontbijt in de oplegger bij Ad is er nog wat brood over, ik geef dat aan ’n klein mager hondje dat buiten loopt te schooieren, hondje hartstikke blij, daarna bleef hij heel de tijd bij me in de buurt, niet zo gek natuurlijk.Er zit ’n sloperij achter, ga even met Ad er rondsnuffelen, hij biedt op de gril van ’n oude Camaz, maar komt niet tot overeenstemming, dan niet. Maar de weg roept weer, 10.00 uur gaan we weer. Rond 12.00 uur koffiestop, daar staat oude truck van het Duitse bedrijf Ferienkotter, nu met Russisch kenteken, dat dan weer wel. Even bakkie binnen, heel aardige mensen, zoals bijna overal. We gaan weer door, krijgen weer lichte sneeuw, klimmen naar 350 mrt, als we naar beneden gaan stijgt de temperatuur weer nar 12 graden. We gaan verder via Krasnoyarsk, daarna passeren ons 2 motoren uit Kleve, wat ’n lef om hier met de motor te knallen zeg!! Waren wel off the road motoren, maar toch!! We stoppen later in Kychyh, en blijven daar staan. Uiteraard ook hier bewaakt parkeren, kost per truck Rub 150,-. We gaan in het restaurant eten, en daar treffen we de 2 motorrijders aan, een van hen komt uit Gennep, maar woont in Duitsland. Ze gaan in 5 weken op en neer naar Mongolië. Ook ’n hele onderneming, zeker omdat het zo koud is, en met slechte wegen. Zij gaan na het eten nog verder, ze hebben hun tijd nodig. Wij gaan weer terug naar  de truck, en koffie van ons zelf!!

Dinsdag 20 mei, 224 km.

We slapen iets uit, 8.00 uur op, en wassen in toiletgebouw, kost Rub 10,- het hele aardige oude vrouwtje verdient zo ook nog wat. We eten weer in de oplegger bij Ad en Gerrit, de zon staat erin, en dan is het best lekker. Rond 10.00 uur gaan we weer, de wegen zijn redelijk, zoals gewoonlijk soms behoorlijke gaten erin, dus goed opletten, je rijdt de boel zo kapot, en we moeten nog zoooooo lang!! Het landschap is heuvelachtig, bossen, gewoon mooi en rustig.  We komen voor Kansk bij benzine pomp, daar slaan we water in, het duurt 2 uur voor we allebei de tanks weer vol hebben met water. Er was ook WiFi, dus even whatsappen, maar om de site bij te werken was te kort. We gaan door Kansk heen, er waren vrachtwagen verboden, maar wij zijn nu even campers(!), toch?? haha We worden niet tegen gehouden door politie, maar dat geeft nergens problemen. Bij de plaatselijke supermarkt halen we even boodschappen, je kan er net zoveel krijgen als bij ons. We namen ook vleesbeleg, vroegen of het gesneden kan worden, ja hoor, ok, doe maar, ze pakt ’n mes, en begint plakken af te snijden, veel te dik, hoho, stop maar, dat is niet lekker zo dik op je brood. We rijden verder, het is ook best armoedig verder, geen hotel te zien, dus rijden de stad Kansk weer uit. Op richting Irkutsk. De Trans Siberië lijn loopt zo’n beetje paralel met de weg. Bij Ingashskaya zien we ’n restaurant, met TIR parking, daar blijven we staan. Eten in restaurant, kip,sla, friet,beetje vettig, maar smaakt prima. Na het eten gaan we even aan de wandel, lopen naar de spoorlijn, en dan langs de lijn naar het station. Dat kan hier allemaal. Er is veel trein verkeer, er stopt ’n trein op het station, mensen stappen uit, en lopen over de rails naar de andere kant. Hoef je in NL niet te doen. Terug in de truck even koffie, en meteen de nieuwsbrief bijgewerkt, moet je echt dagelijks bijhouden, anders ben je het kwijt.

Woensdag 21 mei, 251 km.

Om 8.15 uur op met ’n lekker zonnetje, heeft nog wel iets gevroren. Belooft ’n mooie dag te worden. En 10.00 uur gaan we weer, de wegen zijn eerst redelijk, maar dan komen we op wegwerkzaamheden, zo’n 5 km lang, je kon niet sneller dan 10 km p.u.. rijden, maar er werd hard gewerkt, daarna konden we weer lekker doorrijden. Gaan door bossen, er zijn regelmatig bosbranden, als we er vlak bij rijden voel je de hitte. Soms staan er kraampjes langs de weg, met van alles en nog wat, honing, groente,soms staat er ’n samowar bij, voor heet water, kan je thee kopen. We zijn inmiddels weer 1 uur verder in de tijd.Rond 13.15 uur is het koffietijd, we stoppen bij ’n oud treinstel/koffiehuis. Was leuk te zien hoe ze dat hadden gemaakt, buitenkant helemaal afgetimmerd, je verwachtte het dus niet dat het ’n treinstel was. Vandaag komen we tot 536 met hoogte. Gelukkig gaat de temperatuur naar de 20 gr, stuk aangenamer zo. We tanken in Nizhnemdinsk, we kunnen met creditcard betalen, dat is trouwens op de meeste plaatsen geen probleem, VISA en Mastercard is bijna overal geaccepteerd. We informeren nog naar WiFi, zit er helaas vandaag weer niet in, dat hadden we toch anders verwacht. We parkeren de trucks aan de overkant op ’n TIR parking, daar word gesleuteld aan de Two-speed van de Volvo en de diesel tank van de oplegger van Ad word goed gezet, die was wat verdraaid. Eten in het restaurant, spies/rijst/salat staat op het menu, en dan ’n ijsje aan de overkant bij de pomp, we maken dan meteen ’n ommetje, we leren het wel, we moeten gewoon meer bewegen. In het stadje zitten de mensen op bankjes voor hun huis, kletsen wat, het is allemaal heel relaxed, kinderen spelen buiten op straat, zoals wij dat vroeger ook deden, niks pc of computerspelletjes. Vind dat geweldig om te zien. Daarna nog ’n bakkie bij de trucks, we halen ouwe koeien uit de sloot over oude transportbedrijven, over bedrijven die (helaas) allemaal ter ziele gaan, gesprekstof genoeg. Mooie dag geweest, zoals alle dagen.

Donderdag 22 mei, 332 km.

Om 10.15 uur vertrekken we uit Nizhnemdinsk, we hoeven er geen parking te betalen, de eerste keer trouwens. We rijden door het stadje, alles houten huisjes, is begrijpelijk, gezien de vele bomen hier, bouwmaterialen in overvloed. Dan gaan we de steppe’s weer in, de wegen zijn nu gewoon bar slecht. Er word wel hard aan de wegen gewerkt, maar daar hebben we nu niets aan. Met ’n luxe wagen kan je gemakkelijk doorrijden, maar met oldtimer trucks is dat ’n ander verhaal. Er loopt  ook veel vee nu langs de wegen, daar moet je ook mee uitkijken, er lag ’n kalf doodgereden, daar kan je veel schade mee oplopen. Je bent hier in je gevoel jaren terug in de tijd. We nemen in de middag koffie bij ’n oud vrouwtje in ’n restaurantje, hele zoete koffie, typisch Russisch dat zoete.  Verder weer, de wegen veranderen niet veel, je raakt er wel aan gewent. Soms is er ’n spoorweg overgang, als de bomen dicht gaan, komen er stalen platen schuin uit de bodem te staan, dan laat je het wel uit je hoofd om door te rijden, zouden ze in NL ook moeten doen, ook bij benzine pompen, ben je meteen van dat probleem van doorrijders af. We komen rond 17.30 uur aan in Kutulik, staan achter restaurant, is eigenlijk geen TIR parking, maar staan er best. Eten doen we weer in het restaurant, je kon het zo aanwijzen wat je wilde, menu is vandaag kipschnitzel/sla/tomaat/augurk/boekweit, voor samen Rub 780,-, is geen geld, kan je niet voor tobben hè!! Er waren veel jongelui binnen, hadden ’n feestje, ze waren eerst wat verlegen, maar er werd alcohol gedronken, later wilden ze allemaal met ons op de foto, haha , we worden berucht, of is het beroemd??  Tijdens het rijden is er ’n olievat lek gegaan bij Ad, door het stoten en springen, dat moet dus eerst even opgeruimd en overgegoten worden. Morgen komen we in Irkutsk!!! Heel vreemd, in 1992 was ik voor het laatst in Irkutsk, met de Transsiberië Express, nu ben ik er morgen weer, 22 jaar later, er is sindsdien veel gebeurd en veranderd, ook ikzelf, zeker qua leeftijd. hihihi

Vrijdag 23 mei, 177 km.

Elke ochtend is het ongeveer hetzelfde ritueel, Gerrit is als eerste op, die klopt dan bij mij aan de achterkant van de truck, daar slaap ik, en dan komen de anderen ook in beweging. Rond 10.00 uur verlaten we Kutulik, en al snel hobbelen we weer over de Russian roads. Het is redelijk, niet al te grote gaten, wel ’n heel mooi landschap, heuvelachtig, bossen, huisjes, dorpjes, meertjes, lekker weer, 20 gr, zon, lekker reisweer. Rond 11.30 uur tanken we, voor Rub 28,- per liter, ongeveer €0,58 per liter.  Gaat wel lastig hier, je moet vooruit betalen, en je kan max. 178 liter per keer tanken, daarna moet je ophangen, en opnieuw beginnen. Het gaat ook via de luxe wagen slang, kost dus gewoon tijd. Om 15.00 uur rijden we Irkutsk binnen, het is ’n grote stad, we rijden gewoon het centrum binnen, verboden voor trucks, over bruggen max. 12 ton, we gaan recht op ons doel af. We komen bij het Irkutsk hotel aan, ligt aan de rivier de Irkut, ziet ernaar uit dat we hier niet kunnen blijven, besluiten toch even te gaan praten bij de receptie, en voor Rub 500,- per truck per 24 uur kunnen we er toch staan. De DAF gaar achteruit naar binnen, de Volvo vooruit, we kunnen leuk in ’n hoek staan. We nemen ook 1 kamer voor Rub 1000,- per nacht, om te douchen. Er kunnen 2 man slapen, dus dat gebeurt later ook. We besluiten in het hotel te eten, heel goed, Siberieën Fish, en Greek salat, was wel ongezellige zaal, erg groot, en we waren er met z’n vieren. De prijs wa sook stevig voor Russische begrippen, bijna Rub 3000,- dat is € 60,-. Voor NL begrippen niet duur. Na het eten meteen aan het internet, we hebben WiFi, dus dat is geweldig. Heb meteen vrienden op Skype en Facetime, geweldig dat dat kan, praten en elkaar zien, zo ver van huis. Ik heb geen fut om nog iets met mails of de website te doen, we blijven paar dagen staan dus dat komt later wel.

Zaterdag 24 mei, 0 km.

Vandaag is het onderhoud, bijkomen en relaxen. Vannacht heeft het geregend, maar nu is de zon er weer, we eten wel in de oplegger, we hebben immers eten genoeg bij ons. De watertank van de Volvo is op de naad lek gegaan, de tank word uitgebouwd, en Jack en Gerrit gaan met Sophia, meisje van de receptie, naar iemand die kan lassen, dat is zo geregeld, en dan kan de tank weer ingebouwd worden. Water erin, klaar is dat ook weer. Ik ben ondertussen druk met de website en de pc. Later gaan  we de stad in, lopen langs de Irkut, en komen bij ’n prachtig winkelcentrum. Heel gezellig centrum, met oude houten gerenoveerde huizen. Ziet er erg mooi uit. En alles heel relaxed, mensen zijn vriendelijk, je voelt je echt op je gemak hier. Wat ook opvalt, je ziet weinig zware mensen hier, allemaal gewoon slank, en mooie kleren, verwacht je echt niet. Alle vier zijn we het er over eens, dat Rusland gewoon ’n fijn land is. Natuurlijk zullen er wel dingen verkeerd zijn, maar daar kan ik over NL ook wel ’n boekje over open doen. Denk dat je hier heel goed kan wonen!!!!!

 

                
        IMG-20140515-WA0008        
                
                

 

Vlaggen van alle landen waar we door heen komen.
Klik hier om naar de vorige pagina te gaan