13e week

13e week, van 27 juli t/m 3 augustus.

Om 7.00 uur alweer reveille, het was heerlijk weer, even de was uitspoelen en ophangen, en daarna ’n heerlijke verfrissende duik in het Yssyk-Köl nemen, Jack was ook al op, en ook hij nam ’n duik. Knap je echt van op. Om 8.30 uur hebben we ontbijt met z’n vieren buiten, inmiddels is het half bewolkt, maar dat maakt verder niet uit. Daarna is het opruimen, Ad gaat aan de caravan kastjes aan de de gang, die zijn door het stoten wat uit z’n fatsoen geraakt, en dat maakt hij nu weer in orde. Jack gaat met ’n deurtje aan de gang onder het achterste bed, dat is ook ’n beetje uit elkaar gegaan.  Ik maak ondertussen de leefruimte weer schoon, en breng alle blikken met levensmiddelen over naar de trailer van Ad, het is beter om het gezamenlijk te hebben staan, dan weten we tenminste wat we nog hebben.  Daarna hebben we ’n gezamenlijke bespreking om eerder door Turkmenistan en Iran te gaan, het scheelt 4 dagen, we hebben nu ook al zo’n zee van tijd over, dat komt dan wel omdat we ’n bepaalde route niet rijden rond het meer, vanwege de slechte wegen. We hebben nog geen WiFi gevonden, dus ik ga even op zoek. Eerst kom ik bij ’n aannemer die z’n nieuwe huis aan het bouwen is, hij heeft wel internet, maar geen WiFi, jammer. Dan loop ik verder, kom bij ’n guesthouse, ook geen WiFi, maar dame spreekt perfect Engels, ik spreek met haar af dat we vanavond om 18.00 uur bij haar komen eten. Dan loop ik verder, kom bij ’n yurt-camp, daar is Victoria de eigenares, er word meditatie en TaiTsjie gedaan, zij heeft wel WiFi, ik vraag haar of ik daar gebruik van mag maken, zij wil dat eerst niet, ik leg haar uit hoe we zijn gekomen, en dat we contact willen maken met anderen ivm onze doorreis door Turkmenistan en Iran, dan mag het, maar ik moet de code niet doorgeven. Natuurlijk, geen probleem. WiFi gaat heel goed, ben er erg blij mee. Dan ga ik terug naar de trucks, en breng verslag uit. Iedereen tevreden, ook met het adres om te eten. We zijn om 18.00 uur bij het guesthouse, en eten er heerlijk, en buiten op het terras. Menu is kleine speciale pittige salade vooraf, dan grote schaal verse salade, met tomaat en ui, en dan ’n paprika gevuld met gehakt, met rijst erbij, en ook heerlijke thee. En dat alles voor de prijs van Som 980,-, omgerekend €14,- nou daar kan je het zelf niet voor klaar maken. Daarna lopen we naar de trucks, en drinken daar even bakkie koffie, en dan op naar de WiFi, waar we allemaal gaan skypen en internetten, werkt prima. Dan gaan we in donker terug naar de trucks, het is trouwens al vroeg donker hier, rond 21.00 uur. Maar wat ’n sterrenpracht staat er aan de hemel, overweldigend, zeker als het wat later word, je kan ze zo van de hemel plukken, lijkt het wel. Maar de dag is weer lang genoeg geweest, om 22.30 uur is het weer klaar voor vandaag. Morgen weer nieuwe kansen.

Maandag 28 Juli, 0 km.

Om 7.15 uur weer eruit, eerst weer even ’n duik, het is bewolkt, maar de temperatuur is heerlijk. We eten weer buiten, en na het opruimen gaan we weer wat kleine reparaties doen, de wastafel in de Volvo zit verstopt, dat proberen we te verhelpen, heb schoonmaakazijn bij me, dus dat werkt ook wel mee. Dan loop ik naar Victoria’s yurt-camp, en kan er m’n nieuwsbrief er gemakkelijk verzenden, gelukkig maar. Ben er wel even zoet mee. Ik maak van de Website week 12 af, WiFi valt wel ’n paar keer uit, vervelend, dus al met al duurt het ’n hele tijd. Om 16.15 uur komen Jack en Jan ook, ik kan nog even skypen met ’n paar vrienden, daarna maak ik ’n afspraak om weer bij ons guesthouse van gisteren te gaan eten, is helemaal top. Om 19.00 uur gaan we eten, we hebben vandaag op het menu: soep, aardappels, rijst, sla, broodjes, thee, weer voor Som 980,-, helemaal top. Daarna gaan we weer naar de trucks, yoghurt, koffie, maar dan gaan we naar binnen, de luifel halen we eraf, want het gaat stormen. Om 21.15 uur zitten we ieder in de eigen truck, we schrijven en zijn even op ons zelf.

Dinsdag 29 Juli, o km.

7.00 uur er weer uit, ik maak eerst ’n lekkere strandwandeling, ben ’n uurtje weg, en dan ’n duik in het meer, blijft helemaal top. Jack was er al uit, maar de bejaarden komen er om 8.20 uur uit.hahaha. Dan eten we weer buiten, het weer is weer lekker, de wind is gaan liggen. We bepraten de situatie over de reis. We besluiten nog ’n paar dagen hier te blijven, Om ’n week in Bishkek te gaan staan, trok ons geen van allen. Het is hier ook zo mooi en rustig. En we hebben die dagen nu over, omdat we de route wat gewijzigd hebben, dus ook tijd om wat te repareren. Na het opruimen gaan we naar de yurt-camp, en bekijken de mails en reacties. Helaas nog niets van Amir, die Iran verzorgd. Gisteren zijn we uitgenodigd bij ons guesthouse waar we iedere dag eten om vandaag om 14.00 uur tezamen met de buurt van hen te komen eten omdat de ramadan vandaag afgelopen is, en dat is feest. Natuurlijk doen we dat. WE zijn er dan ook om 14.00 uur, er is van alles op tafel, vlees, aardappels, rijst, groentes, snoep, nootjes, thee, en er word ook veel gezongen door de mensen. Tja, je verwacht het al, WIJ moesten ook zingen!!! hiihi. Maar dat zijn we helemaal niet gewent!! Maar we hebben met z’n vieren gezongen hoor!!En wel “Tulpen uit Amsterdam” en we kregen nog ’n daverend applaus, ook al klonk het soms wat vals, en wisten we niet de hele tekst, maar dat verstaan zij toch niet!!! hahahaha. Was super leuk allemaal. Om 15.30 uur gaan we terug naar de trucks, het geheel duurde dus niet zo heel lang, maar was gezellig. Verder houden we vandaag ons gemak, we lezen wat, en later gaan we weer naar Victoria’s yurt-camp. We hebben er weer WiFi, en dan worden we ook hier uitgenodigd om wat mee te eten, daar kunnen we dus niet omheen. We eten in ’n prachtige grote yurt wat pasta en groente, hartstikke leuk, ook vanwege de beëindiging van de ramadan. Wat ’n gastvrijheid van die mensen. Later gaan we terug naar de trucks, en nemen ’n wijntje, echte Kirgizië wijn, smaakt nog redelijk ook.

Woensdag 30 Juli, 0 km.

Als je alle dagen op ’n vaste plek staat, maak je verder ook niet zo heel veel mee, maar ik wil de dagen toch op de website vermelden, ook als het voor de lezer misschien wat saai overkomt. Ben er weer op tijd uit, en maak m’n gebruikelijke rondje langs het meer. Daarna weer de duik, de anderen zijn er inmiddels ook weer uit, en dan ontbijten we weer buiten. Ad haalt op z’n fiets weer brood, eieren, sap,fruit. Nu komt de fiets best van pas. Na het opruimen worden de bedden verschoond, de dochter van het guesthouse waar we altijd eten komt ’n praatje maken, dan vertel ik ook aan haar dat de mobiele telefoon van Jack gestolen is. Zij zal er achteraan trekken zegt ze. Jack en Ad zijn ondertussen aan de voorste as van de oplegger bezig, de binnenbanden liepen aan tegen ijzer, dat zou problemen gaan geven. De binnenste banden werden er af gehaald, dus de voorste as heeft nu aan beide zijden enkel lucht, gezien het gewicht is dat geen enkel probleem. Ik breng het beddengoed even weg naar het guesthouse, die willen dat voor ons wassen. Na ’n uurtje ben ik weer bij de trucks, Jack en Ad zijn nog steeds met de banden bezig, en dan komt de dochter van het guesthouse weer terug, nu met 4 mannen, en die willen alles weten wat en hoe het eventueel is gebeurd.Na ’n kwartier gaan ze weer weg. Even later komt het dikke jongetje langs,waarvan wij vermoeden dat hij het heeft gedaan, Jack gaat met hem op de foto, en vraagt hem dan naar de telefoon, maar hij weet van niks, glashard. Hij zegt gedag en gaat weg. Later komt de dochter van guesthouse met de 4 mannen, en ze hebben de telefoon bij zich, zonder simkaart, dat dan weer wel. Die was in het water gegooid, werd gezegd. En dat dikke jongetje had het dus wel gedaan. De politie komt er ook nog even bij, iemand had die ook gebeld. Maar het was verder al opgelost. Om 18.00 uur eten we weer in het guesthouse, soep,vlees, sla, tomaat, vleesballen, brood, thee. Weer voor Som 980,-, echt heel goed en goedkoop. Het is inmiddels donker geworden, er komt onweer, en er vallen al stevige regendruppels. Gelukkig zet het even niet door, dus we komen droog bij de trucks. Daarna gaan Jack, Ad en Jan weg voor WiFi, ik wacht op bezoek van de mensen van het guesthouse, die willen de trucks wel eens zien. Ze komen ook, en vinden het prachtig.Daarna was het donker, ik zet ’n stoel aan de waterkant, en kijk naar ’n machtig schouwspel, het weerlicht en dondert aan de andere kant van het meer, echt super. Wat kan je toch genieten van de natuur, het zit zo mooi in elkaar.  Later komen de anderen ook weer terug, maar dan word het ook wat frisser, we zitten hier ook boven de 1700 meter tenslotte. Ga binnen nog wat schrijven, en rond 23.00 uur is de dag weer om.

Donderdag 31 Juli, 0 km.

Vannacht heeft het gestormd, de luifel ging tekeer, de wagen stond te schudden, sliepen er niet zo lekker door. Om 8.00 uur kwam ik er vandaag ook pas uit. Maar dat maakt verder niet uit, we hebben de tijd. We kunnen wel buiten eten, de wind is gaan liggen. Dan na het eten willen we afwassen, maar het water bij Ad is op. Ik ga bij de buren regelen dat we water kunnen nemen en ook dat we elektriciteit kunnen afnemen om de accu in de oplegger weer bij te kunnen laden. Tevens kunnen we er nu van de wc en de douche gebruik maken. Ik begeef er Som 1000,- voor, dus dat is zo’n €14,- nou dat is het ons wel waard. Gelukkig liep er ’n Rus, Vlad, uit Moskou, die wat Engels kon, die kon het vertellen wat ik wilde. Daarna ben ik weer gaan lopen, meteen even langs de yurt-camp, even skypen, en dan haal ik even het wasgoed op. Voor Som 300,- hebben ze het keurig gedaan. En wij zijn er blij mee. Dan bij de truck eten we kop soep, en watermeloen toe. Daarna gaan Ad/Jack met de losse truck op zoek naar ’n adres om de dieseltank die afgescheurd is aan de oplegger te laten lassen. Na ’n paar uur komen ze terug zonder resultaat. Ik ben ondertussen lekker wezen zwemmen. Om 18.30 uur gaan we weer naar het guesthouse om te eten, vandaag staat er op het menu” schotel met aardappels, vlees, kool, aubergine, brood, en ’n schaal sla/tomaat/ui. En thee natuurlijk. Weer voor de vaste prijs van Som 980,-. Later weer naar de trucks voor yoghurt, en dan weer WiFi bij Victoria. Wat saai allemaal eigenlijk hè. hihihi Maar we komen wel tot rust. Maar de dag nadert dat we weer gaan rijden.

Vrijdag 1 augustus, 0 km.

Vanmorgen weer op tijd op, en dan weer lekker aan de wandel langs het meer. Komt er ’n Bouvier op me af, ik praat wat tegen hem, hij staat me aan te kijken, en loopt dan 10 meter verder, en gaat op de grond liggen, dat betekent dat hij onderdanig is tegenover mij. Apart, ik ken hem amper. Eik loop verder, kom ik ’n Chow Chow tegen, die staat me ook aan te staren, ik zeg wat tegen hem, en loop verder. Vraag me af waar deze honden vandaan komen, zijn geen straathonden. Wat verder is het antwoord, er zit ’n wat oudere man tussen de struiken te mediteren, hij kijkt me aan, ik zeg hello, maar hij hoort en ziet me schijnbaar niet. Ik ga verder. Na 10 minuten draai ik me om, en ga terug . De man en de honden zijn in geen velden of wegen meer te zien, raar. Zo kom ik weer bij de trucks, iedereen is al op, we eten buiten, Ad haalt weer even brood, eieren enz. Hij komt terug, is het zakje met de eieren uit z’n handen gevallen onderweg. hahaha. Hij gaat nog even terug om nieuwe eieren te halen. Na het eten gaan we opruimen, de kaart nogmaals bekijken over de te volgen route, en dan gaat Ad z’n combinatie wassen bij ’n bedrijf verderop, met de stoom cleaner. Ik ga naar de yurt-camp om even verder te gaan aan deze website. Ik krijg er van de mensen ’n kop koffie met zoetigheid erbij, wat ’n gastvrijheid hè!! Ben er wel weer even zoet mee, want ik liep iets achter. Maar krijg het toch weer voor elkaar. Rond 17.00 uur ben ik weer terug bij de trucks, het is altijd zo’n 10 minuten lopen door het zand, en Jack is ook net terug, die is ook z’n truck wezen wassen.Ziet er allemaal weer gelikt uit. Rond 18.30 uur gaan we weer eten bij ons guesthouse, vandaag staat er pasta, salat, diverse groente, brood, thee, en meloen toe op het menu. Heerlijk eten allemaal. Daarna gaan we naar de trucks terug, we bepraten wanneer we zullen vertrekken richting Bishkek, de bedoeling was morgen ochtend, we bekijken de kaarten nader, en zullen morgen beslissen. Zoals gewoonlijk gaan rond 23.00 uur de lichten weer uit in oldtimertrotters-camp.

Zaterdag 2 augustus, 0 km.

Vanmorgen bijtijds op, ga even half uurtje langs het strand lopen, het is ’n hele frisse wind, de zon schijnt wel, maar is niet echt heel lekker.We eten wel buiten, maar moeten uit de wind zitten. Jack was vannacht te binnen geschoten dat de groene kaart voor Iran op ’n bepaalde datum stond. Hij is het na gaan kijken vanmorgen, ook de groene kaart van de DAF, en nu blijkt, we kunnen geen 4 dagen eerder Iran in, dus we moeten alles bij het oude laten, jammer van al de moeite die we gedaan hebben, ook voor Amir (Iran) en Sovjet Reizen (Turkmenistan). We besluiten dan ook om hier nog 2 dagen te blijven staan, het is hier verder goed, we staan lekker aan het water, we kunnen WiFi gebruiken, en we hebben ’n leuk restaurantje. Maandag gaan we in elk geval verder, en dan hebben we het ook wel weer gehad hier. Victoria van yurt-camp was verbaasd dat we nog bleven, maar vond het geen punt dat we WiFi verder gebruikten, en ons guesthouse was ook verbaasd, maar we zijn welkom. Ik kan ook €100,- wisselen bij haar voor Som 7000,-, helemaal top, want de banken zijn hier ver te zoeken. Daarna weer bij de trucks, ga zwemmen, ieder is zo lekker bezig. De een leest wat, de ander is met z’n pc bezig, of met de truck aan het opruimen. Tussendoor nog thee, ’n broodje. Rond 18.30 uur gaan we weer naar het guesthouse, en we krijgen weer ’n heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Rijst met vlees, soep, brood, schalen salat, komkommer, thee. Helemaal super. Daarna nog even WiFi, er word het nodige geskypt, en daarna weer bij de trucks. Zoals elke dag ’n nabeschouwing, en we hebben allemaal weer zin om maandag verder te gaan, ik heb weer “honger” naar nieuwe indrukken, nieuwe belevenissen, nieuwe ontmoetingen, nieuwe landen. Las nog op facebook dat Mongolië geen visumplicht meer heeft, en dat ook Kazachstan het visum heeft afgeschaft, zitten we dan met ’n visum voor Kazachstan in ons paspoort, hahaha. Maar is geweldig goed nieuws, voor ’n volgende reis misschien, maakt het allemaal heel veel eenvoudiger.  Dit is het laatste nieuws van deze week 13. Allen de hartelijke groeten van de oldtimertrotters Jack, Ad, Jan en Leo.

 

Vlaggen van alle landen waar we door heen komen.
Vlaggen van alle landen waar we door heen komen.